Szülői szerepvállalás

“Áldott az az anya,
Ki virágot növel,
Áldott az az apa,
Ki kertecskét kertel.
Másnak, nem magának
Más emberfiának
Gyönyörűségére
Maga magzatjának.”

Kiknek ajánljuk?

Óvodánkba olyan családokat várunk, akik nyitottak és elfogadóak a Waldorf-értékek iránt, akik számára biztonságot jelent egy egyéni ritmusú, nem siettetett fejlődési út, és akik elkötelezettek a közösségi élet és szerepvállalás iránt. Azokat, akiknek a közös együttműködés a kiindulópont. Elengedhetetlen, hogy a szülők kellően megismerjék és megértsék a Waldorf-pedagógiát, és a Csillagberek Waldorf Óvoda működésével, programjával azonosulni tudjanak.

  • Az óvoda folyamatosan változó: évente megújuló, befogadó, elengedő közeg.
  • Az óvoda a felvétel során a családokat is felveszi a gyermekekkel együtt.
  • A felnőtt közösség szerepe a kehelytartóé. A formát, a feltételeket megteremtő feladat folytonos figyelmet, tetteket, segítséget és anyagi hozzájárulást feltételez. A szülők így nemcsak gyermekeik által, hanem odafordulásukkal és munkájuk felajánlásával közvetlenül is kapcsolódhatnak az óvodához.
  • Egy impulzussal teli felnőtt közösség, melynek erőiből meríthetnek a gyermekek is.
  • A Waldorf-óvoda szociális szervezeti forma, ahol a gyerekekért történik minden, és a felnőttek együttműködnek, hogy eredményesen és zavartalanul folyhasson a pedagógiai munka.
  • Olyan, mintha a felnőttek közössége egy védőhálót szőne a gyermekek köré, kart karba öltve.

A szülői közösséget összekovácsoló lehetőségek a rendszeres szülői estek, képzések, előadások, beszélgetések, ahol ki-ki igényei szerint elmerülhet pedagógiai kérdésekben vagy művészeti tevékenységekben, amelyeket az óvodapedagógusok szerveznek.

Természetesen a szülők önmaguk is szervezhetnek az óvodai élettel kapcsolatos programokat (pl. lekvárfőzés, zakuszkafőzés, almaszedés). Részesei lehetnek az ünnepeknek és azok előkészületeinek (pl. Nyárünnep, bábozás, tű-kör, nyári tábor, Márton-ünnep), de konkrét fizikai munka is vár rájuk (pl. heti takarítás, év végi festés, kertrendezés).

A Szülői Szék – melyet a szülői közösség választ évente – összefogja és koordinálja a munkákat, melyek között vannak konkrét vállalások és önkéntes felajánlások is.

martin3