Előadások

Kedves Waldorf-érdeklődésű, vagy már waldorfos szülő, pedagógus!

HA SZERETNÉL ÉRTESÜLNI ELŐADÁSAINKRÓL ÉS KIADVÁNYAINKRÓL, EZEN A LINKEN FELIRATKOZHATSZ HÍRLEVELÜNKRE: hírlevél

A Csillagberek Waldorf Óvoda immár hagyományosan tanévenként néhány alkalommal előadást szervez olyan érdekes témakörökben, amelyek révén még közelebb kerülhetünk gyermekeinkhez, jobban megértve őket, segítve őket a boldog gyermekkoron át a boldog felnőtté válásban. Neves, szakértő előadóink sok hasznos gondolatot osztanak meg velünk ezen előadások során.

2023/24-es nevelési év előadásai

Karkus Ottó: Milyen a ritmus megtartó ereje? (2024. január 18., csütörtök 18h)

A legelemibb ritmus annyira természetes, hogy alig figyelünk rá. A szívünk dobbanása kíséri földi életünket. Az évszakok ritmusa, a természet örök körforgása, az évkör, a hetünk rendje, a napirendünk keretezi a napjainkat. A lüktetés ott rejlik a dalban, a táncban, a virágkehelyben, az eső szavában, a hóesésben. Hogyan tudjuk a gyermekeink életét keretezni ezekkel a visszatérő ritmusokkal?

Erről beszél majd előadónk a solymári Fészek Waldorf Iskola képviselője és osztálytanítója, Bothmer-gimnasztika tanár és a tanárképzésen tanító pedagógus.

A regisztráció lezárult.
FB esemény: LINK

Kérjük, regisztráljatok az előadásra. Segít, ha tudjuk, mekkora hallgatóságra számítsunk, mert Óvodánk befogadóképessége véges. Ha regisztrálsz, de mégsem tudsz részt venni, kérünk, értesíts minket (csillagberekovoda@gmail.com).

Hozzájárulásként a résztvevőktől 2500 Ft-ot szeretnénk kérni.
Az előadás zavartalansága érdekében kérjük, hogy a csemetéket bízzátok rá otthon valakire – ennyi nyugodt elmerülés nekünk, szülőknek is jár.

Bóna László: A burkok burkának burka (2023. november 30., csütörtök 18h)
akvarell kép - burkok

  • Miért fontos a burok 0-7 éves korig?
  • Hol vannak a felnőttek burkai?

Bóna László, a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság alapítója és vezetője, a Waldorf Óvóképzés tanára, a CHE Homeopátiás Magániskola egyik létrehozója, író, gyógyító, tanító kalauzolja majd a hallgatóságot e mély értelmű kérdések mentén az Óvodánkban, mely maga is egy védelmező burok, ölelő kar az ide járó gyermekek és családok számára.

Prischetzky Réka: Természetes gyógymódok az őszi-téli hónapokban (2023. október 19., csütörtök, 18h)

Az alábbiakban előadónk, Prischetzky Réka, kétgyermekes édesanya, természetgyógyász hallgató, aromaterápiás tanácsadó kedvcsináló sorait olvashatjátok. Réka az Óvodánk szülői körének is tagja.

“A családosok életében nem szokatlan az ősz közeledtével az az aggodalom, hogy vajon ebben a szezonban a gyerek(ek) betegségei miatt mennyit kell majd a szülőnek kikérnie magát a munkahelyről vagy éppen otthonról nehezített körülmények között produktívan dolgoznia. Sőt, azzal is sokunk találkozott, hogy míg a gyermek néhány nap alatt felgyógyul az adott betegségből, az egy felnőttnek akár hetekig is eltarthat gyűjtve ezzel a betegszabadságok számát.

Ezen az előadáson olyan természetes gyógymódokról, lehetőségekről lesz szó, amelyek nemcsak a megbetegedések számát, hanem a hosszúságukat is lecsökkenthetik. Ez alkalommal túlnyomó részben az illóolajokról fogok beszélni. Bemutatom az őszi – téli szezon legfontosabb, leghasznosabb esszenciáit mind a megelőzés, mind pedig a gyógyítás szempontjából, valamint megtanítom a használatukat is. Továbbá az általános ismereteken túl konkrét, a leggyakrabban előfordul betegségekre is mondok recepteket, praktikákat. Ebben a másfél órában elsősorban a gyerekek lesznek a középpontban, de az érdeklődés és az idő függvényében kitérhetünk a felnőttek gyógyítására is. Minden érdeklődőt szeretettel várok!”

“A természetes gyógymódok segítenek elérni a testi, lelki és szellemi jólétet.” – Susan Curtis

2022/23-as tanév előadásai

Schefcsik Orsolya és Magyar-Stenczel Emőke: Gyógyító gondolatok óvodáskorban két gyógypedagógus szemével (2023. március 23., csütörtök, 18h)

A kincset érő téma előadói, amellett, hogy gyógypedagógusok, Óvodánk szülői körének tagjai.Előadásuk során az alábbi témákat járják körbe:
– hogyan fejlődik a beszéd, avagy minden mindennel összefügg,
– mit fejleszt a Waldorf,
– iskolaérettség,
– mi történik egy szakértői vizsgálat során,
– fejlesztési lehetőségek, széles a paletta, mikor mit érdemes választani?

TELTHÁZ! – Bóna László: Élni vagy túlélni (2022. november 24., csütörtök, 18h)

Bóna László író, előadó, homeopátiás tanácsadó, tanár, rendező, a Waldorf-Óvodapedagógiai képzés tanára, a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság alapítója és vezetője és a CHE Homeopátiás Magániskola létrehozója beszél majd nekünk arról, hogyan hat ránk a külvilág, hogyan tudunk a felszínen maradni lélekben a mostani, problémákkal teli krízishelyzetben.

2021/22-es tanév előadásai

Csősz Gábor: A táplálkozás útvesztői (2022. március 24., csütörtök, 18:00)

Napjaink slágertémája az egészséges táplálkozás. De vajon ez mit jelent❓Mi az egészséges❓⤵️
📚Elárasztanak minket a sokszor egymásnak ellentmondó információk, melyek között könnyű elveszni. Az előadás célja, hogy feloldja az ellentmondásokat, és megvilágítson olyan folyamatokat, melyekről kevés szó esik a táplálkozás, vagy az étrendi ajánlások során. Az előadás során olyan témákat járunk körbe, mint:
✅Emésztő és hormonrendszer működése és betegségei
✅Táplálkozás és élelmiszeripar
✅Divatdiéták és személyre szabott étrendek
✅Táplálkozással kapcsolatba hozható idegrendszeri problémák
✅Ételallergia és ételintolerancia
🎤Előadó: Csősz Gábor táplálkozási és életmód tanácsadó a WinTeam alapítója.
📌Az előadás helyszíne: Csillagberek Waldorf Óvoda 1042. Bp. Árpád út 161-163.
📆Ideje: 2022.03.24. 18:00
🎫Az előadáson való részvételhez a hozzájárulás 2000 Ft/fő
Ezen az estén, kérjük, a gyerekeket bízzátok másra.
ℹTovábbi információ az előadóról:
➡️https://win-team.hu/bemutatkozas.html
➡️https://www.facebook.com/winteamofficial/

Bóna László: Modern élet – régi mesék (2021. szeptember 22., 18:00)

Bóna László író, előadó, tanár, rendező és homeopátiás tanácsadó fejtegeti a múlt üzenetét.

Wagner Andrea: Borogatások, gyógyító pakolások, gyakorlati ismeretek az otthoni gyermekápolásban (2021. október 6., 18:00)

Wagner Andrea azokról a régi, bevált praktikákról fog beszélni nekünk, amikkel segíthetjük gyermekeinket az őszi nyavalyákat mihamarabb legyőzni. Ezekkel és szeretettel a tarsolyunkban magunk is magabiztosabban nyúlunk majd a hagyományos módszerekhez. Nem kell feltétlenül kész termékekhez folyamodnunk.

2019/20-as tanév előadásai

Karkus Ottó lesz a vendégünk, Ki nevel kit? címmel tart majd gondolatébresztő előadást. Karkus Ottó, a solymári Fészek Waldorf Iskola vezetője és bothmer-gimnasztika tanára ismeri a gyermeklélek minden zegét-zugát, tudja melyik életkorban mi a legjobb a gyerekeknek, minek örülnek, mi bánthatja őket, miért lehetnek büszkék, és mi az, ami miatt legszívesebben világgá mennének.
Most arról beszélgetünk ki nevel kit? Kinek kell a határokat kijelölni? Hogyan kell figyelni a kisgyerekre.

Martin Keizer, művészetterapeuta. “A női minőség mint Mária,  Isis-Sóphia-Mária” 2019. október 16.

Bóna László író, gyógyító, tanító, a Waldorf-Óvodapedagógiai képzés tanára, a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság alapítója és vezetője és a CHE Homeopátiás Magániskola létrehozója , aki a kisgyermekek szexuális érdeklődéséről beszél nekünk. 2020. január 15

2018/2019-es tanév előadásai

Bóna László irodalmár, a Waldorf Óvóképzés tanára, homeopata.  Új és régi – régi és új

Martin Keizer, művészetterapeuta. A gyermek kísérése az angyali segítők és szülői erők által

2017/2018-as tanév előadásai

Beöthy Hanna a Waldorf Óvóképzés tanára, Waldorf tanár – Mi is az a waldorf?
Közeleg az óvodai jelentkezések beadásának időszaka, a lehetőségeket feltérképező, és a Waldorfot szimpatikusnak érző családokban pedig természetes módon számos kérdés felmerül. Ezek egy részére – főleg gyakorlati oldalról – a tájékoztató estek választ adnak, jó részükre viszont kevésbé. Előadónk sok szeretettel és mélységes pedagógiai tudással hozza közelebb hozzánk a Waldorfot. Vajon csodabogárnak néznek, ha waldorfos vagy? A környezetedben számos “tévhit” kering? Szeretnél tisztán látni, esetleg olyan válaszokat kapni, amely a tágabb családnak is támpontul szolgál?
Beszélünk arról, miért érezzük úgy, hogy a gyermekeinknek legjobb választás a Waldorf ovi, és mit jelent ez a család mindennapi életében.

Martin Keizer, hazánkban élő holland művészetterapeuta: A kisgyermekek ápolása, gondozása, érzékelése hét éves ciklusok szempontjából. Mi az aminek meg kell történnie a kisgyermekkel, hogy egészséges lelkületű felnőtt legyen?

Dr. Szőke Henrik antropozófus orvos a kisgyermekekről mesél nekünk a 12 érzéken keresztül. Mik ezek az érzékek? Az antropozófia szerint az embernek 12 érzéke van, mely mindegyikéhez külön érzékszerv tartozik. A Testi érzékek, azaz saját test érzékelése: tapintás, életérzék, saját-mozgás érzék, egyensúlyérzék; a Lelki érzékek, azaz a világgal való kapcsolatot megteremtő érzékek: szaglás, ízlelés, látás, hőérzék; valamint a Szellemi érzékek, azaz embereket összekapcsoló, rejtettebb érzékek: hallás, szó- vagy beszédérzék, gondolat- vagy fogalomérzék, én-érzék.

Bóna László irodalmár, a Waldorf Óvóképzés tanára, homeopata “Ki mit tud?”   Mikor mit kell tudni az életben és mit nem kell?
Honnan jön a tudás?
Van-e egyáltalán értelemre ható nevelés?
Milyen a gyermeki és milyen a felnőtti képzelet?
És milyen a gyermek és milyen a felnőtt valósága?
Mi az alkotó képzelet és mik az ártalmas víziók?
Hogyan árthatunk és hogyan segíthetünk a képzeletnek?