Óvodapedagógusaink és társaink a munkában

Demeter Éva

portré éva 042Végzett óvodapedagógusként kipróbáltam magam az önkormányzati óvoda keretein belül. Hat kerek esztendőt töltöttem hátrányos helyzetű, szociálisan nehéz körülmények között élő, nehezen nevelhető, érzelmileg elhanyagolt gyerekekkel. Lassan felébredt bennem az igény, hogy többet, máshogyan, mesésebben, természetesebb megoldásokkal éljek. A Waldorf Szeminárium csodás évei után az élet három gyermekkel ajándékozott meg. Az anyaság védőburkában tíz éven át vezettem waldorf játszócsoportot. A vágy, hogy waldorf óvodában lehessek óvodapedagógus, most valóra vált. Megszerzett tudásom elmélyült, megérett. Gyermekeim nevelése során a tapasztalatok élővé, emberivé váltak. A Csillagberek óvoda rám talált és én rájuk találtam. Munkánk összeforrott.


Trásyné Göntér Ágnes

Ági

1957-ben születtem. Közgazdasági szakközépiskolába, majd a Külkereskedelmi Főiskolára jártam. Négy évig dolgoztam üzletkötőként Újpesten a Tungsramnál. 1982-ben mentem férjhez, majd öt gyermekem született, akik mellett 23 évig nem voltam állásban. Még csak két gyermekünk volt, amikor szülőként bekapcsolódtunk az első magyarországi Waldorf-óvoda, majd iskola életre hivásába, szervezésébe. Átéltük a solymári és a Rozmarintszál Waldorf óvoda, valamint a Pesthidegkúti Waldorf iskola életének minden szépségét és nehézségét. A gyerekeim közül hárman a Pesthidegkúti Waldorf iskolában érettségiztek, a negyedik más gimnáziumban, és a legkisebb lányom révén várhatóan 2017-ig lehetek még Waldorf-szülői minőségben. A Waldorf-óvónőképzés még szülőként felkeltette az érdeklődésemet. Évekig voltam a képzés ügyintézője. Addig hallgattam az előadásokat, vettem részt a gyakorlati foglalkozásokon, míg 1999-ben elvégeztem a képzést, bár akkor még nem gondoltam volna, hogy valaha szükségem lesz rá. Amikor a legkisebb lányom óvodás volt, kezdtem el gondolkodni azon, mihez is kezdek, hol fogok dolgozni. Az újonnan alakult Rozmarintszál óvodában elvállaltam a baba-mama csoport vezetését. Ekkor támadt az az ötletem, hogy a posztgraduális Waldorf-óvónőképzéshez hiányzó szakirányú alapdiplomát is megszerzem. 51 évesen végeztem az ELTE óvodapedagógus szakán. 4 évig dolgoztam a Piliscsabai Waldorf óvodában, majd 2009-től csatlakoztam az akkor induló Csillagberek óvodához, ahol lelkes és tetterős kolléganőre és szülői közösségre találtam. Hamarosan itt is igény támadt a kisebbeknek tartott ismerkedő alkalmakra. A Kisberek játszódélutánokat az első két évben még ketten vezettünk. Nagy örömmel vagyok mind az óvodások, mind a kisebbek között, és hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen szép és értelmes munkát végezhetek.


Szabó Natasa Krisztina  – délutános óvodapedagógus

Tanári és waldorf tanári végzettségeim után saját gyermekeim waldorf óvodás léte vitt affelé, hogy waldorf óvodában dolgozzak. Tanítottam SNI-s gyerekeket, dolgoztam fogyatékos gyerekek mellett, évtizedeken át dajkáltam nagycsaládok kisgyermekeit,éveken át kisovisokat fogadtam otthonomban délelőttönként, s vittem egy délutános csoportot a solymári waldorf óvodában.
Kiapadhatatlan öröm számomra a kisgyermekek melletti lét, örök kíváncsisággal fürkészem az őket alakító folyamatokat.

Szőke Eszter – óvodatitkár

Szőke Eszter (Medium)

Néhány éve még egy izgatott beszélgetés kezdeményezője és résztvevője voltam. Akkor, néhány órára ismét gyerekekké változtunk, hogy ilyen módon álmodjuk meg az óvodánkat. Egy olyan intézményt, amely a szó legteljesebb értelme szerint óvja a gyermekeinket, s ahol ugyanazt az otthonosságot és meleget találhatják meg, akár a családjaikban. Álmunk beteljesedett, és alapító szülőként a kezdetektől részt vettem óvodánk életének egyengetésében. Kisfiam ugyan időközben iskolás lett, de mindketten visszajárunk ide. Nándit az emlékei hozzák vissza, engem pedig  óvodatitkári feladataim (az adminisztráció, valamint a gazdasági szervezés) hívogatnak, hogy a pedagógusok és a szülők életét remélhetőleg megkönnyítsem.